Hedeture
Søvn
Humør

De første kendetegn på overgangsalder

Hedeture
Søvn
Humør
Tekst:
No items found.
Læsetid:
5
min.
Subscribe to newsletter
By subscribing you agree to with our Privacy Policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Del

Overgangsalderen er et naturligt stadie i enhver kvindes liv. Med den sidste menstruationsperiode markerer overgangsalderen enden på de reproduktive år. Forud for denne fase har kroppen været igennem “perimenopausen” som er den første fase med hormonelle forandringer, og den fase, der fører til den reelle overgangsalder. Kvinder begynder typisk at opleve tegn på overgangsalder fra de er i midt 40'erne eller start 50'erne, men det kan variere betydeligt fra kvinde til kvinde. Når de første tegn melder sig, ved mange kvinder ikke, at det, de oplever, er de første kendetegn på overgangsalderen. At kende de første tegn kan hjælpe dig som kvinde med at navigere mere bevidst og søge passende støtte. Herunder er et overblik over nogle af de første kendetegn.

Uregelmæssige Menstruationer

Et af de allerførste tegn, på at overgangsalderen nærmer sig, er ændringer i menstruationscyklussen. Disse kan inkludere uregelmæssigheder i cykluslængden, ændringer i blødningens intensitet og i nogle tilfælde udeblevne perioder. Disse ændringer skyldes det svingende niveau af hormonerne østrogen og progesteron.

Hedeture

Hedeture er et andet markant tegn på overgangsalderen, som mange oplever – men ikke alle! Hedeture opstår fordi østrogenniveauet falder, hvilket gør kroppen mere følsom for temperaturændringer. Den pludselige varme er ofte ledsaget af rødme og svedtendens. Hedeture kan variere i intensitet og varighed og kan også optræde om natten og føre til søvnforstyrrelser.

Søvnproblemer

Forstyrrelser i søvnmønstrene er almindelige blandt kvinder, der nærmer sig overgangsalderen. Man oplever måske, at det kan være svært at falde i søvn, at man vågner midt om natten eller alt for tidligt om morgenen og ikke kan falde i søvn igen. Søvnproblemer kan forværres af nattesved.

Humørsvingninger

Humørsvingninger, irritabilitet og øget risiko for depression kan forekomme i begyndelsen af overgangsalderen. I overgangsalderen danner kroppen mindre progesteron, som er et hormon, der har en afslappende effekt på kroppen. Når hormonet ikke længere dannes eller dannes i mindre grad, kan man opleve humørsvingninger. De psykiske symptomer i overgangsalderen kan samtidig være en respons på nogle af de fysiske forandringer, der sker med kroppen samt en forstyrret søvn.

Vaginal tørhed og urinproblemer

Reduceret østrogenproduktion kan føre til tyndere, tørrere vaginalvæv, hvilket kan gøre samleje smertefuldt. Urinvejsproblemer, såsom øget trang til at tisse eller urininkontinens, kan også opstå som følge af disse forandringer.

& husk nu…

Selvom overgangsalderen er en uundgåelig del af en kvindes livscyklus, varierer kendetegnene og intensiteten af disse fra kvinde til kvinde. En tidlig anerkendelse af det nye stadie giver mulighed for at søge information, støtte og behandling for – løbende - at lindre kendetegnene. Femarelle hjælper dig med et dagligt tilskud i overgangsalderen. Læs mere her og find den variant der passer bedst til dig - netop nu!