Brevkasse

Brevkassen - Spørg eksperten

Brevkasse
Tekst:
Læsetid:
5
min.
Subscribe to newsletter
By subscribing you agree to with our Privacy Policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Del

I Femarelles brevkasse svarer Christine Felding på spørgsmål om overgangsalderen. Christine Felding er speciallæge i gynækologi og obstetrik (kvindesygdomme og fødselshjælp) og en af de skarpeste stemmer, når det kommer til overgangsalderen. Femarelles community har stillet Christine spørgsmål om alt vedrørende overgangsalderen, som man kan ønske at vide mere om, er i tvivl om eller bare er rigtig træt af. Denne gang har Miranda og et anonymt gruppemedlem spørgsmål til hormondoseringer.

Spørgsmål fra anonymt gruppemedlem

"Hej Christine

Jeg er startet med hormoner i begyndelsen af juli måned 2021. Jeg er startet med Lenzetto spray - 1,53 mg/spray - 1-3 spray dagligt ( jeg har taget 2 spray i juli hver dag og nu er jeg gået over til et spray) og Utrogestan 1 tablet dagligt.

Baggrunden for at jeg er startet med at tage hormoner, er tørre slimhinder (ondt ved samleje), temperaturstigning om natten omkring klokken 4 (ikke badet i sved), træthed og humørsvingninger og ondt i led. Jeg menstruerer stadig månedligt, men er begyndt at bløde meget og har sprunget nogle enkelte menstruationer over. Jeg er i parforhold - men bruger ikke p-piller eller spiral. Hormonerne virker i hvert fald på slimhinder, led og temperaturstigninger og bedre søvn. Jeg er 50 år.

Jeg har i sommer læst Naturlig HormonTerapi og jeg har talt med min veninde, der bruger Estrogel ( et pump hver aften - 0,6 mg/pump). Jeg synes, at det virker som om, at jeg har fået anbefaling til at tage en meget høj dosis Østradiol, hvilket bekymrer mig i forhold til bivirkninger? Jeg er bange for at 100 mg progesteron er for lidt i forhold i kompensation til den store mængde Østradiol jeg indtager? Ville Østriol være nok i forhold til mine symptomer? Lenzetto anbefaler deres produkt til kvinder uden livmoder - men jeg har jo min. Jeg vil meget gerne høre din mening om mit hormonindtag.

Med venlig Hilsen

Anonym"

Svar fra Christine Felding:

"Kære anonyme

Tak for dit spørgsmål. Jeg vil forsøge, at rydde lidt op i begreberne omkring hormondoseringer. Det er ikke helt nemt at forstå, heller ikke for fagfolk.

Man kan ikke sammenligne de forskellige præparater. F.eks. findes plastrene Vivelle Dot i 5 forskellige mikrograms doseringer – altså tilsyneladende med en 1000 gange mindre dosering end Lenzetto – men begge præparater virker jo lige godt! Så det har altså noget med fabrikationen af præparaterne at gøre (og det har jeg ingen forstand på).

Umiddelbart synes jeg det lyder som om den dosis Lenzetto du tager er korrekt og det er Utrogestandosis også.

Jeg er glad for, at du ikke også bruger p-piller eller spiral – sammen med de andre ting. Prævention har du jo ikke brug for.

Jeg ved, at forfatterne til Naturlig Hormonterapi mener, at det eneste saliggørende er østriol og progesterongel. Østriol er jo et svagt østrogen i forhold til østradiol (som er indeholdet i Lenzetto og Estrogel). Progesterongel/creme optages meget dårligt gennem huden og er ikke godkendt til beskyttelse af livmoderslimhinden ved brug sammen med et østradiolpræparat.

Du spørger om østriol (Ovestin) vil være nok til dig. Det kan jeg ikke svare på, umiddelbart ville jeg ikke tro det, men der sker jo ikke noget ved at prøve. Du finder ret hurtigt ud af, om det er nok.

Jeg håber, at du kan bruge disse oplysninger til noget.

Med venlig Hilsen

Christine"

Spørgsmål fra anonymt gruppemedlem

" Kære Christine,

Jeg håber du kan give mig råd. Jeg er i behandling med hormoner. Østrogengel og progesteroncreme 5%. Det fordi jeg ikke kunne tåler utrogestan. Var klar vågn hele natten. Jeg starter i august med 1 pomp østrogen uden progesteron. Der har jeg haft en periode det godt, men så igen symptomer. Start så op med utrogestan 14 dage, og i de 14 dage sovede jeg intet. Nu fik jeg gennem NL gynacolog progesteron creme 5 %, som laves i tysk apotek. Da jeg har også haft østrogendominants har jeg sæt min østrogengel ned til halve pomp med 75 mg progesteroncreme. Der har jeg haft det godt med, men til sidste blive mine menstruation hver anden uge. Sidste uge er jeg øget til 1 pomp østrogen og 100 mg progesteron og sover meget lidt og er mere uroligt i kroppen, kvalme, diare og almindelig utilpas. Selv tænker jeg at jeg får for meget progesteron ( continue). Jeg vil gerne hør dine mening. Føler mig virkelig alene i det, og min egne læge har ikke forståelse for det. Har været til en gynacolog også i DK, men vil ikke hjælp mig med progesteroncreme ( jeg ved det kan bestilles ved Svendborg apoteket) og kommer med forslag at bruger Evo.combi. Er det bedre eller hvad er din forslag jeg skal gøre. Jeg ikke så glad for at laver alt om, men vil gerne får det bedre igen

Mvh. Miranda "

Svar fra Christine Felding:

" Kære Miranda

Som du sikkert ved, skal man have progesteron eller et gestagen sammen med østrogen, for at beskytte livmoderslimhinden. Progesterongel/creme optages ikke særlig godt i blodet og er altså ikke nok til at beskytte livmoderen mod celleforandringer og cancer, det er derfor min kollega hellere vil give dig Evo-Conti plastre som indeholder et gestagen i stedet og som man derfor ved, beskytter livmoderen. Du kunne da prøve dem i en periode og se hvordan du har det på dem? Eller hvad med en hormonspiral (med gestagen), den bruger vi tit i kombination med østrogen. Det er jo ærgerligt, at du får det skidt på Utrogestan, det er jo det eneste naturlige progesteronpræparat, som er registreret til hormonbehandling i kombination med østrogen.

Og til din orientering, Progesteroncreme laves på Skanderborg apotek, ikke Svendborg.

Med venlig hilsen

Christine "